Η ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ





ΔΕΚΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ

Η Εναλλακτική Λυρική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσίασε σήμερα στη Φυλακή Γυναικών του Ελεώνα Θηβών την παράσταση "Δέκα επί Θήβας", ένα χοροθέατρο με γυναίκες κρατούμενες. Ήταν μια ιστορική αναδρομή σε μεγάλες προσωπικότητες του χορού, δοσμένη με χιούμορ και μπρίο. Εμβληματικά έργα της Μαργκότ Φοντέιν, της Ισιδώρας  Ντάνκαν, της Πίνα Μπάους και άλλων αποδόθηκαν από τις κρατούμενες που εκπαιδεύτηκαν ειδικά από τη Χαρά Κότσαλη και την Κατερίνα Σπυροπούλου, χορεύτριες / χορογράφους της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ. Το αποτέλεσμα θεαματικό! Ιδιαίτερα δε συγκινητικό προς το τέλος. 

Η παρουσιάστρια-κρατούμενη αποχαιρέτησε το κοινό με τη φράση "Θα τα πούμε στις πίστες" και με μουσική υπόκρουση το Think (Freedom) της Aretha Franklin η παράσταση κατέληξε σε ένα τρελό πάρτυ. Οι "δέκα επί πίστας", που για σήμερα ειδικά ήταν εννιά, γιατί η μία έλειπε λόγω δίκης, μας κατέπληξαν. Τα μπράβο δεν σταμάτησαν να ακούγονται από τα 100 περίπου άτομα (καλεσμένους, συγγενείς κρατουμένων, προσωπικό της φυλακής, μέλη της ΕΛΣ) που την παρακολούθησαν.



Ενώ αποδίδεται το "Μήπως ήσουν στα μπολσόι / Μπαλαρίνα από σόι" του Μανώλη Αγγελόπουλου.




Η αναφορά στη Μαργκότ Φοντέιν μάς αποκάλυψε ότι η χορεύτρια είχε κάνει φυλακή στον Παναμά ως συνεργασθείσα με τον Κάστρο για ανατροπή του καθεστώτος.




Οι χορεύτριες κρατούμενες σε μια υπέροχη σκηνή.




Οι χορεύτριες εγκαταλείπουν τα ρούχα τους στη σκηνή, πριν αποχωρήσουν.

photos: S. G. | Σ. Γ.

Comments

Popular Posts